Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A tó képes leírás - Hévíz-Turizmus.tlap.hu
részletek »

A tó - Hévíz-Turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: heviz-turizmus.tlap.hu » A tó
Keresés
Találatok száma - 6 db
A Hévízi Gyógytó

A Hévízi Gyógytó

A Hévízi gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes forrástava, mely testet és lelket egyaránt felüdít. Magyarország legrégebbi és legismertebb gyógyfürdője a római korból származó emlékek szerint több mint 2000 éves múlttal büszkélkedhet. A mai értelemben vett klasszikus hévízi kúra is több mint 200 éves múltra tekint vissza. A Hévízi-gyógytó 4,44 ha kiterjedésével és az őt körülvevő 50 ha területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyító erejű, meleg vizes tava. Ez a tó különleges képződmény, hiszen ellentétben a többi meleg vizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó.

A hévízi kincs

A hévízi kincs

A több ezer éves tőzegfenekű gyógytavat egy 38 m mélyen fekvő forrásbarlang több, ásványi anyagokban gazdag, hideg és a meleg vizű forrásai táplálják. A 410 literes másodpercenkénti vízhozam mellett a tó vize három nap alatt teljesen kicserélődik. A feltörő víz hőmérséklete a forrásnál 38,5 oC, a tó hőmérséklete 24-38 oC között ingadozik, az évszakok időjárásainak megfelelően, ezért még télen is alkalmas a fürdőzésre.

A Hévízi-gyógytó leírása

A Hévízi-gyógytó leírása

A tó felszíne ovális alakú. Északról két vízfolyás torkoll a tóba, délen a 10-12 méter széles Hévízi-csatorna vezeti le a tó vizét a Zala folyóba és onnan a Balatonba. A tó keresztmetszete a dél felé elhajló tölcsér képét mutatja, amely a forrásánál a legmélyebb. A Hévízi-tó hőmérséklete a föld mélyéből előtörő hideg és meleg forrásvizek keveredésének eredménye. Ez a kevert meleg víz táplálja a tavat. Nyáron a víz hőfoka 33-35 °C, de nagyon meleg napokon elérheti a 36-38 °C-ot is. Ősszel és télen a hőmérséklet alacsonyabb, mintegy 24-26 °C körül mozog. A víz hőfoka a fürdőzőkre, betegekre nyugtatólag, pihentetőleg hat, mert ez a hőmérsékleti érték az ember hőháztartása szempontjából közömbösnek számít. A tóban általában mindenhol közel azonos hőmérséklet uralkodik, mert a tó felett elhelyezkedő, 1,5-2 méter széles páraréteg megakadályozza a víz lehűlését, a többirányú vízáramlás és az 50 ha véderdő pedig elősegíti a hőmérséklet egyenletességét.

A Hévízi-tó

A Hévízi-tó

A Hévízi-gyógytó Európa legnagyobb gyógyító erejű, melegvizes tava. Ez a tó különleges képződmény, hiszen ellentétben a többi melegvizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó. A hévízi tavat körülvevő lápok, forrásbarlang és a tó is védett természeti ritkaság.

Egy tó és egy város: kedves és kivételes

Egy tó és egy város: kedves és kivételes

A Hévízi gyógytó a világ legnagyobb aktív, természetes termáltava, természetese gyógyfürdője, mely testet és lelket egyaránt felüdít. Gyógytó - A tavat kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, bőséges vízhozamának köszönhetően a víz négy napon belül teljesen kicserélődik. A tó medrét vastagon radioaktív gyógyiszap. borítja. A maga nemében egyedülálló hévízi iszap, a benne lévő sók és vegyületek a gyógytényezők különleges értékeit képviselik. A víz hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C-ot is eléri.

Tófürdő

Tófürdő

A Hévízi-gyógytó 4,44 ha kiterjedésével és az őt körülvevő 50 ha területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyító erejű, melegvizes tava. Ez a tó különleges képződmény, hiszen ellentétben a többi melegvizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó.

Tuti menü