Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hévíz képes leírás - Hévíz-Turizmus.tlap.hu
részletek »

Hévíz - Hévíz-Turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: heviz-turizmus.tlap.hu » Hévíz
Keresés
Találatok száma - 8 db
A város története

A város története

Már rég a történelem ködébe veszett népek alakították Hévíz történetét: felfedezték, majd megfeledkeztek róla évszázadokra. Ki tudhatja, ki volt a legelső ember, aki a világ kezdete óta megmártózhatott a forrásban? Kinek a fájdalmán enyhíthetett a gyógyító víz legelőször? Bár ezekre a kérdésekre nem kaphatunk választ, elődeink tárgyi emlékei mégis sokat elárulnak az életükről. Büszkék vagyunk arra, hogy a város legősibb tárgyi emlékére, egy mintegy 7500 éves átfúrt kőbaltára intézményünk területén találtak rá.

Hévíz és a lelki wellness világa

Hévíz és a lelki wellness világa

Hévíz ma már nemcsak a tradicionális gyógyászat egyik kiemelkedő központja, hanem széles skáláját kínálja a relaxációs gyógymódoknak. Különleges lelki kezelésnek számít például a kineziológiai konzultáció, amely egy holisztikus, gyógyító személyiségfejlesztő módszer. Szakember segítségével könnyen feloldhatjuk a bennünk lévő akadályokat, főleg, ha az idei évben pozitív változást szeretnénk az életünkben.

Hévíz térképen

Hévíz térképen

Hévízi Tófürdő - Hévíz képekben - Sétányok, parkok - Templomok, szobrok - Bank, posta - Patika, vásárlás Hévíz térsége: Kilátók, túraútvonalak - Múzeumok, kiállítások - Kerékpárutak - Látnivalók, szabadidő - Strandok, fürdők - Várak, romok, tanuhegyek - Országos Kéktúra - Szállás

Hévíz története

Hévíz története

Hévíz története Hévízen található a világon egyedülálló természetes tőzegmedrű gyógytó. A fürdőhely története már a történelem előtti korokba nyúlik vissza. A Hévízi-tó gyógyító hatása már - valószínűleg - a rómaiak által is ismert volt, erre utalnak a búvárok által az 1980-as évek elején a tóból gyűjtött pénzérmék és a tó környékén talált oltárkő. A népvándorláskori leletek is arra utalnak, hogy az erre megfordult germán és szláv népesség is használta a tavat. Hévíz írásos említése első alkalommal egy 1328-ból származó oklevélben történik, amikor a települést locus vulgarites Hewyz dictus-ként említik. Az első tanulmány a tóról 1769-ben jelent meg, Szláby Ferenc munkája. A fürdő létrehozásában/kialakulásában fontos szerepet játszottak a Festeticsek, akiknek a birtokába a 18. század közepén került a forrás és környéke. A fürdőélet felvirágozása legfőképpen gróf Festetics (I.) Györgynek köszönhető. Aki céltudatosan építette ki a fürdőtelepet.

Hévíz Utikalauz

Hévíz Utikalauz

Városháza - Hévíz A Kossuth Lajos utca 1. szám alatt található új Városháza a régi községháza helyén épült fel 1998-99-ben, melyet 1999. szeptember 9-én adták át ünnepélyes keretek között. Az épületben kaptak helyet a Polgármesteri Hivatal dolgozói, akik a hét minden munkanapján fogadják az ügyfeleket. Tavirózsák Más néven tündérrózsák. Elsőként az indiai vörös tündérrózsa fajt telepítették sikeresen. Több más fajtával is próbálkoztak: Egyiptomból, Indiából, Afrikából származó kék tündérrózsafajtákkal, egy amazonasi fajtával is (Victoria regia), de megtelepedni egyik sem tudott. Evangélikus - Református Templom - Hévíz A református templomot 1995-98 között építették fel. Az épületen megjelenő márványdíszítés a magyar erdélyi református templomokat idézi. Belső kialakítása követi a református hagyományokat, figyelemre méltó a famunkák kialakítása is. Egregyi borospincék A Hévízi- tó fürdő szomszédságában a Deák téren a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár és a Hévíz Galéria várja látogatóit. A galériában és a könyvtárban két hetente változó, vásárlási lehetőséggel egybekötött képzőművészeti, népművészeti kiállítások láthatóak.

Hévíz város címere

Hévíz város címere

Hévíz város címere kerek talpú, kékkel és ezüsttel vágott pajzs, kék mezőben jobbra forduló, előre lépő, vörös nyelvet öltő, mellső jobb mancsában kardot tartó kiterjesztett szárnyú, bojtos farkú arany griffmadár. A címer alsó mezőjében zöld levelű, kinyílt piros tavirózsa. A címer ábrázolható a talpát övező, egymást keresztező, két arany színű égerfa ággal is.

Hévíz városa

Hévíz városa

A század utolsó évtizedében került el˜térbe a gyógyító víz hasznosítása, melynek újra felfedezése és a fürd˜hely kiépítése gróf Festetics György érdeme. A századfordulón a Festetics család hosszabb-rövidebb ideig bérbe adta a fürd˜t. 1898-ban Lovassy Sándor keszthelyi gazdasági akadémiai tanárnak köszönhet˜en indiai tavirózsák kerültek a tóba. A virágok ma is látványosságai Hévíznek. A hévízi tó fejl˜désének jelent˜s lendületet adott, hogy 1905-ben 35 évre Reischl Vencel keszthelyi sörgyáros vette bérbe a Festetics uradalomtól. A két világháború között Hévíz jelent˜sége egyre n˜tt: mivel a trianoni békekötés után elcsatolták a fürd˜helyeket is. Hévíz Magyarország legjelent˜sebb fürd˜jévé vált.

Hévíz városinformációk

Hévíz városinformációk

A természet páratlan szépséggel ajándékozta meg a Balatont. A Balaton-vidék legszebb tájait vulkanikus hatások formálták, melynek nyomai még 2,5 millió évvel a vulkánkitöréseket követően is láthatók. Tucatnyi kén- és szénsavas forrás tör elő a mélyből a tó mentén. Többségükben évszázadok óta keresik (és találják meg) gyógyulásukat az emberek...

Tuti menü