Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hévíz-Turizmus linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Hévíz-Turizmus képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: heviz-turizmus.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 80 db
A Balaton vára - Szigliget

A Balaton vára - Szigliget

A szigligeti önkormányzat számára rendkívül fontos, hogy az őseinktől örökölt értékeinket megőrizzük a gyermekeink, unokáink számára. Ennek a törekvésnek egyik fontos része, hogy tudatosítsuk mindenkiben, a szigligeti vár része a nemzet történelmének. Ez a vár szimbóluma lehet az ország folyamatos megújulásának. Négy évszázadig folyamatosan épült, megújult, és a végvárrendszer egyik fontos bástyájává vált. Támasza volt az országnak. Miután csökkent, majd elveszett a harcászati szerepe, mint egy megunt bútort félredobták és mellőzték. Ez a mellőzöttség közel háromszáz évig tartott. A vár köveit, mint használható építőanyagot elhordták, vagy éppen a folyamatos eróziónak köszönhetően az erődítményt övező erdő fái közé ágyazódtak be. Ez a folyamat egészen addig tartott, míg nem tudatosodott az emberekben, hogy múlt nélkül nem lehet jövőképünk. Elkezdődtek a vár rekonstrukciós munkálatai.

A Hévízi Gyógytó

A Hévízi Gyógytó

A Hévízi gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes forrástava, mely testet és lelket egyaránt felüdít. Magyarország legrégebbi és legismertebb gyógyfürdője a római korból származó emlékek szerint több mint 2000 éves múlttal büszkélkedhet. A mai értelemben vett klasszikus hévízi kúra is több mint 200 éves múltra tekint vissza. A Hévízi-gyógytó 4,44 ha kiterjedésével és az őt körülvevő 50 ha területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyító erejű, meleg vizes tava. Ez a tó különleges képződmény, hiszen ellentétben a többi meleg vizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó.

A hévízi kincs

A hévízi kincs

A több ezer éves tőzegfenekű gyógytavat egy 38 m mélyen fekvő forrásbarlang több, ásványi anyagokban gazdag, hideg és a meleg vizű forrásai táplálják. A 410 literes másodpercenkénti vízhozam mellett a tó vize három nap alatt teljesen kicserélődik. A feltörő víz hőmérséklete a forrásnál 38,5 oC, a tó hőmérséklete 24-38 oC között ingadozik, az évszakok időjárásainak megfelelően, ezért még télen is alkalmas a fürdőzésre.

A Hévízi-gyógytó leírása

A Hévízi-gyógytó leírása

A tó felszíne ovális alakú. Északról két vízfolyás torkoll a tóba, délen a 10-12 méter széles Hévízi-csatorna vezeti le a tó vizét a Zala folyóba és onnan a Balatonba. A tó keresztmetszete a dél felé elhajló tölcsér képét mutatja, amely a forrásánál a legmélyebb. A Hévízi-tó hőmérséklete a föld mélyéből előtörő hideg és meleg forrásvizek keveredésének eredménye. Ez a kevert meleg víz táplálja a tavat. Nyáron a víz hőfoka 33-35 °C, de nagyon meleg napokon elérheti a 36-38 °C-ot is. Ősszel és télen a hőmérséklet alacsonyabb, mintegy 24-26 °C körül mozog. A víz hőfoka a fürdőzőkre, betegekre nyugtatólag, pihentetőleg hat, mert ez a hőmérsékleti érték az ember hőháztartása szempontjából közömbösnek számít. A tóban általában mindenhol közel azonos hőmérséklet uralkodik, mert a tó felett elhelyezkedő, 1,5-2 méter széles páraréteg megakadályozza a víz lehűlését, a többirányú vízáramlás és az 50 ha véderdő pedig elősegíti a hőmérséklet egyenletességét.

A Hévízi-tó

A Hévízi-tó

A Hévízi-gyógytó Európa legnagyobb gyógyító erejű, melegvizes tava. Ez a tó különleges képződmény, hiszen ellentétben a többi melegvizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó. A hévízi tavat körülvevő lápok, forrásbarlang és a tó is védett természeti ritkaság.

A Hévízi-tó kálváriája egy orvos szemével

A Hévízi-tó kálváriája egy orvos szemével

Az 1970-es évektől a hadiipar számára rendkívül jelentős bauxitot a magyar ipar a Nyirád térségi karsztvíz alatt elhelyezkedő lencsékből kívánta biztosítani. Ehhez a Balaton vízmennyiségének háromszorosának megfelelő kristálytiszta ivóvizet kellett kiemelni a karsztból. Ez a Hévízi-tó gyógyvízhozamát biztosító több mint 110 méteres vízoszlop négy méterre, a tó gyógyvízhozama pedig a felére csökkent. A világhírű tavat ökológiai katasztrófa fenyegette! 1986-ban leégett a tóépület. Egy évvel később vette át a szerző a tavat üzemeltető Hévízi Kórház vezetését. Az ipar vezetői szerint újabb Balaton nagyságrendű karsztvíz kiemelése vált szükségessé, hogy a szovjetek felé fennálló szerződésben foglaltaknak eleget lehessen tenni.

A Hévízi-tó legendája

A Hévízi-tó legendája

Valamikor az ősidőkben egy keresztény dajka Szűz Máriához imádkozott, hogy a rábízott, lebénult gyermeket gyógyítsa meg. A Szent Szűznél a könyörgés meghallgatásra talált, és a mélyből egy forrást fakasztott. A feltörő tó meleg vizétől és a gőzölgő iszaptól az addig beteges, csenevész gyermek nem csak felgyógyult, de daliás ifjúvá cseperedett, aki Flavius Theodosius néven vált kelet-római császárrá.

A Hévízi-tó, mint szerelmi serkentő

A Hévízi-tó, mint szerelmi serkentő

A Hévízi tó csodatevő hatásairól többféle legenda is van a köztudatban. Ismert tény, hogy a betegeket meggyógyítja, a fájó lábakat életre kelti, a csenevész gyerektest erőre kap a vízben való fürdőzéstől és daliás férfivá válik. A Hévízi tó és annak vize azért is csodás még, mert az élet szebbik oldalát is bearanyozza, ugyanis a szerelmi életre is serkentően hat.

A tündérrózsák tava

A tündérrózsák tava

Egyszer volt, hol nem volt, nem is olyan messze innen élt két király. Országuk szomszédos volt, csak egy gyönyörű tó és egy abból kiömlő folyó választotta el azokat egymástól. A tó egyik partján élt András király, aki...

Hirdetés
A város története

A város története

Már rég a történelem ködébe veszett népek alakították Hévíz történetét: felfedezték, majd megfeledkeztek róla évszázadokra. Ki tudhatja, ki volt a legelső ember, aki a világ kezdete óta megmártózhatott a forrásban? Kinek a fájdalmán enyhíthetett a gyógyító víz legelőször? Bár ezekre a kérdésekre nem kaphatunk választ, elődeink tárgyi emlékei mégis sokat elárulnak az életükről. Büszkék vagyunk arra, hogy a város legősibb tárgyi emlékére, egy mintegy 7500 éves átfúrt kőbaltára intézményünk területén találtak rá.

Amira Boutique Hotel Wellness & Spa **** Hévíz

Amira Boutique Hotel Wellness & Spa **** Hévíz

Az elegánsan és komfortosan berendezett classic és superior szobákon, lakosztályokon kívül speciálisan kialakított szobák és lakosztályok állnak vendégeink rendelkezésére. 1001 éjszaka meséi - 2 mesés éjszaka a marokkói stílusban kialakított szállodában - elhelyezés exkluzív berendezésű szobában - érkezéskor keleti teakülönlegességgel várjuk vendégeinket - bőséges büféreggeli - varázslatos 3 fogásos gyertyafényes vacsora - teadélután a szálloda bárjában - ingyenes internethasználat - Marokkói stílusú Wellness Oázis használata: Jacuzzi, Hamam gőzfürdő, Finn szauna, Infraszauna, Tepidárium, - Keleti teázó pihenősziget - Cleopatra fürdő rituálé: pihenés és teázás keleti teával a tepidáriumon - Cleopatra fürdő

Andrea Villa Apartmanház

Andrea Villa Apartmanház

Apartmanházunk a világhírű termál város, Hévíz egyik legszebb utcájában, a zöldövezetben található. Az egyedülálló Hévízi Tófürdő és a városközpont 850 m-re, a kedvelt Egregyi Borhegy pedig 10 perc séta közelségben van. A családias környezet és színvonalas szolgáltatásaink gondoskodnak arról, hogy Ön nyugodt körülmények között pihenhessen. Az apartmanok mindegyike igényesen felszerelt, ízlésesen berendezett, terasszal kiegészített, valamint gazdagon felszerelt amerikai stílusú konyhával ellátott. Új építésű apartmanjainkban egész évben kedvező árak és akciók mellett sok szeretettel várjuk vendégeinket!

Astoria Panzió

Astoria Panzió

A panzió Hévíz központjában található a tótól ill. a gyógyfürdőkórháztól 100 méterre. A házban 9 db kétágyas, 2 db egyágyas szoba és két apartman található. Szobáink mindegyike klimatizált, fürdőszobával, WC-vel, TV-vel felszerelt. Vendégeinknek bőséges svédasztalos reggelit kínálunk, melyet a szobaár tartalmaz. Hogy az Ön pihenését valóban semmi ne zavarhassa, autója biztonságáról zárt udvarral ill. mélygarázzsal gondoskodunk. Várjuk Önt családias környezettel és udvarias kiszolgálással.

Borostyán étterem

Borostyán étterem

A klimatizált éttermünkben nemzetközi, magyaros, tájjellegű ételkínálattal és a szállodapiacon egyedülálló módon táplálékallergiások számára speciális diétás ételekkel várjuk kedves vendégeinket. Konyhaséfünk, Mayer Tibor gondoskodik a friss, ízletes, változatos fogásokról, melyek a'la carte és büféasztalos rendszerben fogyaszthatók. Díjai: -2006. évi luxembourgi Szakács Világbajnokság: csapat bronzérmes helyezés -2008. évi Erfurti Szakács Olimpia: csapat ezüstérmes helyezés -2010. EXPOGAST luxembourgi világbajnokság: ezüstérmes

Boszorkánykonyha étterem

Boszorkánykonyha étterem

Ha Ön egy igazi gasztrotúrista, akkor jó helyen jár. Aki még nem ismer minket, annak tudnia kell, hogy nem véletlenül talált ránk. Ez csak annak köszönhet∓mp;tilde;, ha Hévíz az utazásuk, illetve gyógyulásuk úti célja, akkor hozzánk mindenképp el kell látogatniuk. Egy igazán kellemes, hangulatos kisvendégl∓mp;tilde; a miénk, amely már sokak tetszését elnyerte. Vannak olyanok, akik a kedves kiszolgálás, mások pedig az ízletes és kiadós ételek miatt lettek visszajáró vendégeink. S nem szabad megfeledkeznünk azokról sem, akik specialitásunkba, a 40 cm-es, minden jóval megtöltött óriáspalacsintákba szerettek bele, amelyek nem csak az édesszájúak, hanem a húsimádók ízlésének is kedveznek. A hagyományos magyaros ételek mellett a nemzetközi konyha remekei is fellelhet∓mp;tilde;ek étlapunkon.

Driványi Fogászat

Driványi Fogászat

1991 óta praktizálunk fogszakorvosként Hévízen. Házastársak vagyunk. Kezeléseink a fogazat teljes esztétikai és funkcionális helyreállítására irányulnak. Célunk, hogy minden hozzánk forduló beteg igényéhez -szakmánk szabályainak betartása mellett - megtaláljuk a megfelelő megoldást. Jó minőségű, tartós, gyors munkát végzünk. Fájdalommentes kezelésekkel barátságos környezetben várjuk Önt és gyermekét. Nagy hangsúlyt fektetünk a szájhygiénés tanácsadásra. Fontosnak tartjuk, hogy pácienseink ismerjék a fogselyem és a szájzuhany helyes használatát is. A kezelés során felhasznált fogászati és fogtechnikai anyagok fajtáiról betegeink igazolást kapnak. Munkánkat szakképzett asszisztencia és a megbízható laboratóriumi háttér segíti.

Egregy (Hévíz) - Árpád kori templom

Egregy (Hévíz) - Árpád kori templom

A tájba helyezett, magyar falusi román kis-templomok egyik szép példájaként áll helyén. A templom az első pillantásra feltűnően szép arányaival, nemes egyszerűségével, a pannon tájba való harmonikus beilleszkedésével kelti fel a figyelmet. A szép megjelenéssel összhangban állnak a célszerű, hosszú időre szóló építkezés mesterségbeli fogásai. Építésének ideje nem ismeretes, első, 1341. évi okleveles említésénél jóval korábban készülhetett. A koráról szóló viták során kialakult nézet az építés időpontját a XIII. század második negyedébe helyezi.

Tuti menü