Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kirándulás a környékre képes leírás - Hévíz-Turizmus.tlap.hu
részletek »

Kirándulás a környékre - Hévíz-Turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: heviz-turizmus.tlap.hu » Kirándulás a környékre
Keresés
Találatok száma - 9 db
A Balaton vára - Szigliget

A Balaton vára - Szigliget

A szigligeti önkormányzat számára rendkívül fontos, hogy az őseinktől örökölt értékeinket megőrizzük a gyermekeink, unokáink számára. Ennek a törekvésnek egyik fontos része, hogy tudatosítsuk mindenkiben, a szigligeti vár része a nemzet történelmének. Ez a vár szimbóluma lehet az ország folyamatos megújulásának. Négy évszázadig folyamatosan épült, megújult, és a végvárrendszer egyik fontos bástyájává vált. Támasza volt az országnak. Miután csökkent, majd elveszett a harcászati szerepe, mint egy megunt bútort félredobták és mellőzték. Ez a mellőzöttség közel háromszáz évig tartott. A vár köveit, mint használható építőanyagot elhordták, vagy éppen a folyamatos eróziónak köszönhetően az erődítményt övező erdő fái közé ágyazódtak be. Ez a folyamat egészen addig tartott, míg nem tudatosodott az emberekben, hogy múlt nélkül nem lehet jövőképünk. Elkezdődtek a vár rekonstrukciós munkálatai.

Gyenesdiás, a természet kincsestára

Gyenesdiás, a természet kincsestára

Gyenesdiás napjainkban a környék egyik legkedveltebb üdülő- és kirándulóhelye. A vonzerő szerves része a víz, a hegyek, a táj szépsége, a szőlő- és gyümölcstermesztés, valamint az ezekhez kapcsolódó hagyományőrző rendezvények.

Hévíz-Keszthely kerékpárút

Hévíz-Keszthely kerékpárút

A kiépített kerékpárút Hévíz déli határa és Keszthely belvárosa között húzódik. A Tófürdő déli bejáratától egészen különleges zöldturisztikai élményt jelent a Hévízi-tó véderdején majd kisebb patakokon és egy emelkedőn át való megérkezés a 71-es főútig. Az út túloldalán kialakított biciklis pihenőnél kifújhatjuk magunkat, majd egészen Keszthely határáig gurulhatunk. A város peremén szép fasor árnya alatt tekerhetünk. Az Országos Kéktúra útvonala Hévíz-Keszthely között a kerékpárúton halad.

Hőlégballonozás

Hőlégballonozás

Élvezze a Balaton különleges látványát és örökre emlékezetes élménnyel fog gazdagodni. Suhanjon lágyan szőlők, falvak, a Balaton nádas partjai felett és csodálja meg a lenyugvó nap csillogó fényében a Badacsonyt, a tavon ringó vitorlásokat.

Keszthely

Keszthely

Keszthely város csaknem 21.000 állandó lakosával a Balaton-part legnépesebb, hagyományokban gazdag települése, méltán tart igényt a Balaton fővárosa címre. A Balaton északnyugati végén, a Keszthelyi-hegység lábánál lévő település természeti környezete többszáz millió éves fejlődés, változás után nyerte el mai arculatát.

Túra a Kis-Balatonnál

Túra a Kis-Balatonnál

Sétánkat kezdjük a Kányavári-szigeten, ahová csodás fahídon keresztül jutunk. A szigeten kilátórornyokból lehet a Kis-Balatont megfigyelni. A közel 2 km hosszú 'Búbos Vöcsök' tanösvény 15 állomásának a bejárásához kb. egy-másfél órára van szükség. A tanösvény elsősorban a tó madárvilágát mutatja be, de megismerhetjük a denevérek itt élő fajait is, valamint a Kis-Balaton történetét.

Túrák a Keszthelyi-hegységben

Túrák a Keszthelyi-hegységben

Az egyik legszebb túra a Keszthelyi-hegységben. A magas szintkülönbségek ellenére kezdőknek is ajánlott. A Bringakörútról az alsógyenesi strandnál észak felé kell fordulni, a körforgalomnál a Faludi utcán egészen a falu határáig, ahonnét egy kis szakaszon földút vezet az erdészeti aszfaltútra. A következő rész kissé meredek ugyan, de a táj mindenkit kárpótolni fog. Kisebb emelkedők és lejtők váltják egymást a Büdöskúti pihenőig. Innen kellemes lejtő következik, árnyas erdőben, egészen Balatongyörökig. Ha jó kondiban van, ajánlható még a Garga-hegyi (Bél Mátyás) kilátó megmászása.

Vonyarcvashegy

Vonyarcvashegy

Vonyarcvashegy kedvelt üdülőfalu a Balaton északi partján, a Keszthelyi-hegység déli lankáin. A közel 2400 lakosú település utcái a keszthelyi Balaton öböl partjától egészen a Keszthelyi-hegység tetejéig kúsznak, ahol pazar panoráma várja a látogatókat

Zalaszántó-Tátika

Zalaszántó-Tátika

A Tátika hegy nevét első ismert birtokosától, a Tátika nemzetségből kapta. E nemzetségből származott Tádé 1246-ban erőszakkal elpusztította a Zala megyei Erek nevű települést, ahol a Kaplony nembeli Zlandus veszprémi püspök kúriája is állott. Az ebből keletkezett per során a püspök kárpótlásul megkapta Tátika hegyét, ahol 1246-57 között felépítette Tátika felső és alsó várát, és azokat 1257-ben a veszprémi püspökségnek adta át. A XIV. századtól már nem különböztetnek meg alsó és felső várat, csak Tátika várat említenek okleveleink. 1314. június 25-én itt tartottak közgyűlést. Tátika 1342-ig volt a veszprémi püspökség birtoka, ekkor I. Lajos király Meskó veszprémi püspöktől elvette, és helyette a kálvölgyi királyi birtokot adta cserébe. Valószínűleg királyi adományként került a csáktornyai Laczkfiak birtokába Tátika. Zsigmond Laczkfi István nádort lefejeztette, és birtokait, köztük Tátika várát is elvette. Mint királyi vár 1397-ben Kónya bán fiainak kezébe került, de két év múlva, 1399-ben már ismét Zsigmondé. A király a XV. század elején 8020 aranyforintért Tátika várát és Keszthely mezővárost Sárfeneki Frigyesnek zálogosította el. Zsigmond azonban 1404-ben a zálogbirtokot visszavette ugyanezért az összegért a Somogy megyei Segesd városát adta a Marczaliaknak.

Tuti menü