Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Látnivalók képes leírás - Hévíz-Turizmus.tlap.hu
részletek »

Látnivalók - Hévíz-Turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: heviz-turizmus.tlap.hu » Látnivalók
Keresés
Találatok száma - 5 db
Egregy (Hévíz) - Árpád kori templom

Egregy (Hévíz) - Árpád kori templom

A tájba helyezett, magyar falusi román kis-templomok egyik szép példájaként áll helyén. A templom az első pillantásra feltűnően szép arányaival, nemes egyszerűségével, a pannon tájba való harmonikus beilleszkedésével kelti fel a figyelmet. A szép megjelenéssel összhangban állnak a célszerű, hosszú időre szóló építkezés mesterségbeli fogásai. Építésének ideje nem ismeretes, első, 1341. évi okleveles említésénél jóval korábban készülhetett. A koráról szóló viták során kialakult nézet az építés időpontját a XIII. század második negyedébe helyezi.

Hévíz bemutatása - látnivalók, szabadidő, programok

Hévíz bemutatása - látnivalók, szabadidő, programok

Hévíz központjában a régi sétáló utca helyén egy teljesen új gyalogos övezet került kialakításra - díszburkolattal, padokkal, virág kompozíciókkal és egy új szökökúttal. Hévíz jelképe a héttornyú katolikus templom, mely a Városházával szemben található. Egregyen Árpádkori templom, római kori romkert és a 'Fradi' templom található. Hévíz belvárosában több park is található, a Hévízi-tó mellett a védőerdőben sétálhatunk. A város déli részén kialakított Berki sétaút a hévízi tavat körülölelő láprétet mutatja be. Kisgyermekes családoknak ajánljuk a dottó kisvonatot és a felújított játszótereket. A kiépített kerékpárút Hévíz déli határa és Keszthely belvárosa között húzódik.

Hévízi látnivalók

Hévízi látnivalók

Megcsodáljuk a tavat, a rózsaszín tavirózsák látványát, a sétány tavasztól késő őszig nyíló színpompás virágait, melyek jókedvet, frissességet és szépséget árasztanak. Megillatozzuk a víz gyógyító illatát, a virágokat, a hangulatos kávézók teraszáról áramló kávéillatot. Halljuk a madarak csicsergését reggelente ébredés után, este az éttermekbe csábító cigányzenét, de nem halljuk a megszokott nagyvárosi zajokat, a szirénát, a vonatkattogást. Megérezzük a hévízi tó különleges, mediterrán jellegű mikroklímáját, főként a tó főbejáratához vezető Schulhof Vilmos sétányon. Megtapasztaljuk a hévízi lakosok, vendéglátók barátságos vendégszeretetét. Megízleljük a zalai ízeket, a finom borokat, és miközben már mindent láttunk, megízleljük, mit is jelent az igazi pihenés.

Látnivalók

Látnivalók

Szentlélek Római Katolikus Templom Hévíz Templom 0.2 km távolságra a központtól A templom alapkövet 1996. május 27-én veszprémi érsek szentelte meg. Jézus Szíve templom Hévíz Templom 1.2 km távolságra a központtól A hajdani falu (Egregy) elöregedett fa haranglábja helyére 1905-ben - a határban található homokkőből - kétszintes tornyot emeltek. Árpád-kori Szent Magdolna Templom Hévíz Templom 1.5 km távolságra a központtól Hévíz legismertebb - a magyar művészettörténetben is számon tartott - műemléke az egregyi városrészben. Fürdősétány - dr. Schulhof Vilmos Sétány Hévíz Természeti érték 0.6 km távolságra a központtól Hévíz mediterrán jellegű mikroklímája a tó főbejáratához vezető Schulhof Vilmos sétányon érzékelhető leginkább.

Római kori romkert

Római kori romkert

Hévíz egregyi városrészén a környék egyik legjelentősebb császárkori településének maradványait rejti magában a föld, amely csaknem négy évszázadon át, az 1. század első felétől az 5. század elejéig lakott volt. Az első, feltehetően fagerendákból épített ház a Kr. u. I. században leéghetett. Az I-II. század fordulóján egy nagyméretű 45mx23m alapterület udvarház épült ugyanezen a helyen. A II. század végén elpusztult épület a III. században ismét újjáépült. A régészeti leletek szerint Mithrasz istennek is szentélye volt benne. Az épület végső pusztulása az V. századra tehető.

Tuti menü