Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Legendák képes leírás - Hévíz-Turizmus.tlap.hu
részletek »

Legendák - Hévíz-Turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: heviz-turizmus.tlap.hu » Legendák
Keresés
Találatok száma - 4 db
A Hévízi-tó legendája

A Hévízi-tó legendája

Valamikor az ősidőkben egy keresztény dajka Szűz Máriához imádkozott, hogy a rábízott, lebénult gyermeket gyógyítsa meg. A Szent Szűznél a könyörgés meghallgatásra talált, és a mélyből egy forrást fakasztott. A feltörő tó meleg vizétől és a gőzölgő iszaptól az addig beteges, csenevész gyermek nem csak felgyógyult, de daliás ifjúvá cseperedett, aki Flavius Theodosius néven vált kelet-római császárrá.

A Hévízi-tó, mint szerelmi serkentő

A Hévízi-tó, mint szerelmi serkentő

A Hévízi tó csodatevő hatásairól többféle legenda is van a köztudatban. Ismert tény, hogy a betegeket meggyógyítja, a fájó lábakat életre kelti, a csenevész gyerektest erőre kap a vízben való fürdőzéstől és daliás férfivá válik. A Hévízi tó és annak vize azért is csodás még, mert az élet szebbik oldalát is bearanyozza, ugyanis a szerelmi életre is serkentően hat.

A tündérrózsák tava

A tündérrózsák tava

Egyszer volt, hol nem volt, nem is olyan messze innen élt két király. Országuk szomszédos volt, csak egy gyönyörű tó és egy abból kiömlő folyó választotta el azokat egymástól. A tó egyik partján élt András király, aki...

Gyógyító vizek, frissítő élmények

Gyógyító vizek, frissítő élmények

A legenda szerint a környék földjeit egykor maga az ördög szántotta, s ekéjének nyomában meleg víz tört elő hatalmas sugárban. E történet alapja a terület gyógyító hőforrásokban való rendkívüli gazdagsága lehetett. A források egyike táplálja a hévízi gyógytavat, Európa legnagyobb természetes gyógyvizű tavát. Vizének hőmérséklete nyáron eléri a 33-35°C-ot, még téli fagyok idején sem csökken 23-25°C alá. Az első fürdőházat Festetics György építtette 1795-ben, ekkortól számítják a hévízi gyógyfürdő létrejöttét.

Tuti menü